Ondersteuning bij verslavingsproblematiek
Bij Regionale Zorg Twente bieden we jongvolwassenen met een zorgvraag ondersteuning bij verslavingsproblematiek. Het behandelen van de verslaving zelf is niet ons werkgebied. Maar we hebben wel een belangrijke signalerende functie. Als we merken dat een verslaving het leven van onze cliënten enorm beïnvloedt en wij hier geen grip meer op hebben, sturen we ze door naar Tactus Verslavingszorg. We gaan mee naar de intake en ondersteunen cliënten gedurende het hele traject. Ook zijn we aanwezig bij gesprekken en behandelingen bij Tactus, zodat we nauw betrokken blijven bij de hulp bij verslavingsproblemen.
Wat is verslavingsproblematiek?
Wanneer is er sprake van een verslaving bij jongeren? Als je iets niet langer doet omdat je dat zelf wilt, maar omdat je het moet. Of om het anders te verwoorden: je bent afhankelijk van een bepaald middel of gedrag. Dat kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Bij geestelijke afhankelijkheid wordt je verlangen naar een middel of gedrag steeds sterker, waardoor je je zonder eigenlijk niet meer prettig voelt. Lichamelijke afhankelijkheid uit zich in ontwenningsverschijnselen als je met het middel of gedrag stopt. Je gaat trillen, bent misselijk of ervaart angstgevoelens.
Als er bij de jongvolwassenen die we bij Regionale Zorg Twente ondersteunen sprake is van een verslaving, dan gaat het vaak om drugs en verdovende middelen. Als de invloed van de verslaving op hun leven erg groot is, spreken we van verslavingsproblematiek. Dat is het moment dat we ze meenemen naar Tactus Verslavingszorg.
Ben je benieuwd hoe we je bij Regionale Zorg Twente bij verslavingsproblematiek kunnen ondersteunen? Neem gerust contact met ons op. We gaan graag in gesprek over de mogelijkheden!
Hoe ontstaat een verslaving?

Een verslaving bij jongeren ontstaat doordat je het effect van een bepaald middel of handeling fijn vindt. Bij het gebruik van drugs, verdovende middelen of een bepaalde handeling komt het stofje dopamine vrij. Dopamine activeert het beloningssysteem in de hersenen en geeft je een prettig gevoel. Dit is een gevoel dat na een tijdje weer uitwerkt. Omdat het zo’n prettig gevoel was, wil je het graag nog een keer ervaren. Dat is het begin van een verslaving.
De nieuwe hersenen spelen bij een verslaving ook een rol. Dit is een hersengebied dat verlangens en ratio reguleert. De ratio moet het winnen van het verlangen om te voorkomen dat je drugs of verdovende middelen nog een keer gebruikt. Maar door een verslaving gaat dit hersengebied slechter werken.
Ten slotte tast een verslaving ook het geheugen aan. Door een bepaald middel regelmatig te gebruiken, vindt er een permanente verandering in de hersenen plaats. Daardoor vergroten externe prikkels, zoals een bepaalde plek of mensen, het verlangen naar een bepaald middel of handeling. Dit mechanisme vindt ook nog plaats als je al maanden clean bent. Daarom is het ook zo lastig om clean te blijven.
Hoe herken je verslavingsproblematiek?
Bij Regionale Zorg Twente hebben we een signalerende functie als het gaat om verslaving bij jongeren. Verslavingsproblematiek herkennen we door de invloed die het heeft op iemands leven. Zo merken we vaak een verandering van de persoonlijkheid en het gedrag. Cliënten worden angstig, trekken zich terug of laten onverschillig gedrag zien. Daarnaast merken we dat cliënten geen aandacht meer hebben voor hun persoonlijke verzorging en hun andere interesses verliezen.
Financiële problemen doen ook geregeld een belletje rinkelen. Sommige cliënten krijgen weekgeld van een bewindvoerder. Bij een verslaving gaat dat vaak helemaal op aan drugs of verdovende middelen. Er blijft dan geen geld meer over om eten te kopen of rekeningen te betalen. Ten slotte zien we soms dat cliënten door hun verslaving in aanraking komen met politie en justitie
Ben je benieuwd hoe we je bij Regionale Zorg Twente bij verslavingsproblematiek kunnen ondersteunen? Neem gerust contact met ons op. We gaan graag in gesprek over de mogelijkheden!
Hoe behandel je een verslaving?
Een verslaving aanpakken doen we bij Regionale Zorg Twente niet zelf. Dat laten we over aan de ervaren professionals van Tactus Verslavingszorg. Wel gaan we mee naar het intakegesprek bij Tactus en volgen we de behandeling op de voet. Dat doen we door mee te gaan naar gesprekken en behandelingen. Die behandeling verschilt per soort verslaving en de ernst ervan. Bij een verslaving aan drugs en verdovende middelen is het eerst nodig om de lichamelijke verslaving aan te pakken. De stof die de verslaving veroorzaakt moet uit het lichaam. Dat noemen we ontgifting.
Daarna is het tijd om de geestelijke verslaving aan de slag te gaan. Die verslaving aanpakken duurt vaak langer. Daarvoor is het nodig om langere tijd gesprekken met psychologen te voeren en behandelingen te doorlopen. Veel psychologen gebruiken cognitieve gedragstherapie om cliënten te helpen van de geestelijke verslaving af te komen. Daarbij leer je gedachten en gedrag aan die je helpen om niet meer te gebruiken. Zoals we eerder al zagen, hebben je gedachten invloed op je gedrag.
Wij helpen jou
Ben je benieuwd hoe we je bij Regionale Zorg Twente bij verslavingsproblematiek kunnen ondersteunen? Neem gerust contact met ons op. We gaan graag in gesprek over de mogelijkheden!

Een verslaving aanpakken met de hulp van Regionale Zorg Twente
Het is niet altijd makkelijk om zelf in te zien dat er sprake is van verslavingsproblematiek. Daarom hebben we bij Regionale Zorg Twente een signalerende functie. Dat is belangrijk, omdat een verslaving aanpakken makkelijker is als de verslaving nog niet zo lang gaande is. We hebben een goede samenwerking met Tactus Verslavingszorg en kunnen onze cliënten daarom snel doorverwijzen. Daarnaast zijn we 24 uur per dag bereikbaar. Ook zonder afspraak kun je bij behoefte aan een gesprek of ondersteuning altijd contact met ons opnemen. Zo weet je zeker dat er altijd iemand voor je klaarstaat om je bij te staan als je het moeilijk hebt tijdens het afkickproces.
Daarom kies je voor ons
Bij Regionale Zorg Twente hebben we veel ervaring met onze doelgroep: jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking, een aandoening in het autistisch spectrum, psychiatrische problematiek en verslaving. Daardoor zijn wij in staat om iedereen passende zorg te bieden, die we afstemmen op de vraag en behoefte van de cliënt.
- Wij doen dit uit ons hart
- Wij zijn mensen-mensen
- No nonsens mentaliteit
- Oplossingsgericht
- Hechten waarde aan respect en fatsoen
- Maatschappelijk betrokken
- Klantgericht/Persoonlijk betrokken
- Wij zijn integer
- Wij zijn transparant
- Wij hebben de ervaring
- Professionele instelling
- Houden van uitdagingen
- Goede service
- Geen negen tot vijf mentaliteit
Professionals die zorg verlenen met hart en ziel
Uit ervaring weten we dat veel van onze cliënten al een lang traject van hulpverlening achter de rug hebben. Daarom zitten ze niet te wachten op de zoveelste begeleider die ze de les komt lezen. Als zorgverlener vinden we het daarom belangrijk om als buddy naast onze cliënten te staan.

